K jak krzepliwość i zdrowe kości
Witamina K to zbiór związków organicznych o podobnej budowie. Wśród nich największą aktywność biologiczną wykazuje witamina K2 (menachinon). Zarówno witamina K1, jak i K2 biorą udział w koagulacji krwi. Witamina K2 jest odpowiedzialna za produkcję czynników krzepnięcia krwi w wątrobie (czynniki II, VII, IX i X) oraz wytwarzanie białek regulujących ten proces. Ponadto witamina K2 uczestniczy w aktywacji i wzmacnianiu działania białek GLA jak osteokalcyna wydzielana przez osteoblasty. Osteokalcyna jest białkiem niekolagenowym, które pełni istotną rolę w mineralizacji tkanki kostnej. Obniżone stężenie witaminy K powoduje niedobór osteklacyny, co ogranicza ten proces, a w rezultacie obniża gęstość mineralną kości i zwiększa ich kruchość. Innym białkiem uzależnionym od witaminy K jest białko MGP, którego zadaniem jest hamowanie zwapnień w tkankach człowieka. Jego rolę widać w przypadku chrząstek i naczyń krwionośnych. Zapobiega ono odkładaniu się w nich wapnia, a tym samym ogranicza sztywnienie naczyń, które ma negatywny wpływ na układ krążenia.